Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner

Socialdemokrater verkar har förtryckt innehållet i Internationalen, åtminstone sedan slutet på 1930-talet. Fast, det är ju klart, tror de, det är ju numera jultomten, eller “de rika” som betalar skatterna…

I gårdagens SvD ondgör sig Roger Mogert, oppositionsborgarråd för socialdemokraterna i Stockholm, över att det fanns 100 000 socialbidragstagare fjol, en uppgång med 30 procent sedan 2006, bland dem som fick socialbidrag under 10 månader eller mer. Hur förblindad får man egentligen vara? Eller cynisk? En socialbidragstagare, eller någon som är lågavlönad, betalar:

  • Kommunalskatt på allt de tjänar som lön eller räntor.
  • Statsskatt
  • Moms
  • Skatt på drivmedel, energiskatter.
  • Ofta tobaksskatt, alkoholskatt
  • Sociala avgifter i fall de arbetar

Totalt försvinner ca 2/3 av vad en lågavlönad tjänar i skatt och sociala avgifter. Inte undra på att de “fattiga” behöver bidrag.

Anledningen till att de som får socialbidrag inte kan hitta en billig bostad beror på att bostadsmarknaden är reglerad på en mängd vis. Anledningen till att de inte kan hitta ett arbete beror på höga sociala avgifter, “arbetsrätt” och privilegier för vissa karteller, dvs för facken. När man skalat bort allting kring facken, bortsett från den känsla av gemenskap det ger att befinna sig bland likasinnade, så är de karteller som skyddar medlemmarna från konkurrens från icke medlemmar. Facket höjer lönerna för sina medlemmar och skapar samtidigt arbetslöshet. Hur man än vrider och vänder på saken så förblir detta sant.

Vi få svenska klassiska liberaler kanske borde börja sjunga Internationalen…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.