Om mig

Jag heter Erik Lidström, född i Kiruna, uppvuxen i Sollefteå, med 12 år i Uppsala där jag läste teknisk fysik, franska och disputerade på Fysikum i materialfysik, magnetism. Sedan blev det fyra år som post-doc i Grenoble på ESRF. År 2000 lämnade jag forskarvärlden för telekombranschen och mjukvaruutveckling. Jag tog också en MBA för några år sedan. Mellan 1996 och slutet av 2011 bodde jag mest i Bretagne, Frankrike, nära Dinan, även om jag också verkade i England, i Paris, och i Marocko. Numera åter i Sverige. Frånskild med fyra vuxna barn, tre pojkar och en flicka.

Efter att ha verkat i Linköping och Stockholm, sista åren som konsult, är jag just nu egenkonsult i mitt företag Kunskapsproblemet AB (559011-4558) samtidigt som jag skriver böcker. Dessa blandar politik, historia, ekonomi, evolutionsteori, och en hel del annat. Den första av dem kom ut 2015 hos Rowman & Littlefield och heter Education Unchained – What it takes to restore schools and learning. Hösten 2020 kommer den att komma i en andra upplaga.

Min egentligen första bok, den där det hela började som en “lätt grej”, den mycket omfattande Evolution and Social Order, har blivit fördröjd då den skulle ha kommit ut i USA i hösten 2019. Två andra böcker är på gång, True Liberalism, en lättfattlig men samtidigt grundlig introduktion till klassisk liberalism, och Representativ demokrati, en bok som går igenom vad representativ demokrati faktiskt innebär, diskuterar den vi har i Sverige, och kommer med konkreta förslag på hur denna kan radikalt förbättras.

Ett genomgående tema i det jag skriver är att jag söker “rycka ur alla sladdarna” och analysera problem från grunden. Jag har ofta blivit mycket förvånad under dessa resors gång och  hoppas kunna bibringa läsarna dessa aha-upplevelser, en del insikter om hur och varför det uppenbara inte är så uppenbart, och vad man då bör göra.

Nedan två bilder från Laxforsen, strax söder om Kiruna, där jag nu bor.

Vår stuga i Laxforsen, mittemot Jukkasjärvi.

Stugan i november 2014

Stugan i Laxforsen sedd från Torneälvens is i november 2014.

4 svar på Om mig

 1. Jonas Björn skriver:

  Hej än en gång! Stormästaren och fackelbäraren av universums samlade sanning.

  Angående ditt påstående om sociologi och påpekandet om brääääkandet om kultur. Detta bräkande om kultur väger ju även in aspekter som gruppsykolgi eller socialpsykolgi, vilket är samma smörja egentligen. Som i sin tur innebär att vi formas utifrån den kontext vi växer upp inom. Det väger även in sapekter om hur samhällen förändras över tid. Vilken typ av gudar vi tillber och varför. Men du kan förmodligen tillhandahålla en kemisk formel på varför en Gud är bättre än en annan, eller varför ingen Gud är det bästa alternativet. Nackdelen med begränsning, är just begränsning. Man faller lätt inom ramen att tro att man är fullkomligt perfekt i sig själv (vilket för övrigt är ett psykologiskt fenomen, det är hotfullt att utmana sin egen livsvärld och det man själv håller för sant, utifrån tidigare samlad empiri, vilken för övrigt inte behöver vara det minsta sann), vilket i sin tur exkluderar allt och alla andras syn på tillvaron, en syn som för övrigt är lika spridd som populationen på jorden, det finns med andra ord många versioner av sanningen (vilken är rätt?). Kultur förklarar även varför du som vit europe alltid kommer att tolka världen som vit europe, oavsett vilken kultur eller population du bosätter dig hos eller låtsas tillhöra (Försök leka mörkhyad afrikan om du kan, utifrån en mörkhyad afrikans perpsktiv. Helt omöjligt är det). Kom gärna med ett biologiskt perspektiv, så vore jag tacksam. Hur skall du någonsin koppla dig fri från dina tidigare erfarenheter? Visst biologin i all ära, den har lett fram till vår kognitiva förmåga, men försök att beskriva begreppet medvetenhet utifrån ett biologiskt perspektiv? Det kan vi inte ens göra utifrån vare sig psykologi eller sociologi. Så vem vet, kanske just du sitter på den heliga Gralen! Jag håller med om mångt och mycket jag finner i dina rader, men vissa saker är verkligen snäva och inskränkta. Människans drifter är primitiva och vi är tämligen simpla att förstå sig på. Men att förklara allt mänskligt beteende ur ett biologiskt perspektiv är ju enbart fånigt, då kontexten av att vara människa innefattar allt från ren behaviorism till kognition. Vissa saker är medvetna processer och massor av annat är omedvetet.

  Här följer ett exempel.
  ”Socialantropologen Margaret Mead menar att det är det samhälle vi råkar födas och uppfostras i som formar oss som människor. Hon besökte Nya Guinea under åren 1931-33 och beskrev bland annat hur egenskaper som mildhet och aggressivitet utvecklades hos bergsfolket arapesh och flodfolket mundugumor. Hos arapesh är både kvinnor och män mjuka och milda i sättet. Man bär med sig barnen överallt och de får mat och omvårdnad så snart de visar behov. Mannen stannar hemma med barnen om kvinnans uppgifter för tillfället är viktigast. Man utgår från att människor av naturen är fridsamma och osjälviska. Krig är praktiskt taget okänt. Hos mundugumor anses barn vara ett nödvändigt ont för att säkra stammens fortbestånd. Modern ammar inte mer än absolut nödvändigt och då håller hon barnet så långt ifrån sig som möjligt. Hon smeker det aldrig eller ger det en kram. När barnet gråter blir det antingen nonchalerat eller får en smäll. Folket är mycket aggressivt. Hela samhället lever kärlekslöst. Alla är fiender med alla” (Sjödén 2001:19).

  Jag skulle även vilja bifoga en samhällssyn och livssyn utifrån ett holistiskt perspektiv. Det går snäppet längre och lite vidare än vad biologin förmår att vandra. Dessutom, hur skulle du någonsin kunna förstå bilogin om inte från ett mänskligt perspektiv? hur skulle du kunna läsa orden om du inte skolats i förmågan att kunna läsa utifrån kontexten av din kultur? eller förmågan att använda internet? eller förmågan av vad du nu vill!

  Jag tror det kan vara nyttigt att bära med sig en holistisk grundmedvetenhet om tingens natur och hur fantastiskt fria men ändå begränsade vi människor är inom kontexten av att vara människa. Holismen är ett filosofiskt betraktelsesätt om hur verkligheten är beskaffad. Ordet kommer från holos som betyder hel eller odelbar på grekiska. Vilket i sin tur tar oss till nästa logiska tankekliv om att helheten är större än summan av delarna och ingenting kan beskrivas enskilt utan en kontext (vilket även jag personligen anser nu för tiden – människan tolkar och vi kan enbart tolka utifrån kontexten människa, något annat är stört omöjligt). Utöver det kan vi blott och endast, alltid vara subjektiva, vi kan aldrig vara objektiva i någonting, men vi kan subjektivt inkludera andra i vår subjektiva bedömning och på så sätt konstruera en låtsas objektiv bedömning, utifrån ett subjektivt perspektiv. Försök bara hoppa in i någon annans kropp för att tänka hur någon annan tänker, eller känna hur någon annan känner, eller se det någon annan ser. Det kan vi aldrig göra utifrån den personens kropp och sinnen, men vi kan föreställa oss hur den personen upplever omvärlden och sig själv. Men det är inte att uppleva något objektivt, då det är du som subjekt som tolkar situationen och all tolkning av vad som helst kommer från subjektet, d.v.s. dig själv.

  Må väl och gå i frid!
  Mvh Jonas

 2. Josef Boberg skriver:

  Erik – apropå: “Jag har alltid varit intresserad av politik, historia…” – så delar jag de intressena med Dig.

  Dock… – under senare år så har jag kommit på att ALL politik är åt hållet helt meningslös – så länge som det pyramidiska ekonomiska systemet styr = vanstyr världen.

  Så när någonting åt hållet den ”Vita Skolans nationalekonomi” börjar tillämpas – då kan det vara dags för att bli politiskt aktiv igen – som jag ser det.

  Ha det GOTT ! / Josef

 3. Michael skriver:

  Politiken är korrupt och Politisk maktutövning är ju kollektiv och därför skall den inte (vara en utkomstmöjlighet genom månadsarvoden) vara mer än att kostnadsteckning utgår vid deltagandet som vederbörande politiker gör (närvaron i riksdagen spelar ingen roll i Sverige för arvodets vidkommande kan man vara frånvarande hela mandatperioden och ändå få riksdagsledamotens lägsta arvode). Så är det inte i något annat land i hela världen?
  Medlemsantalet i de (Statliga Politiska Partierna, partistödssystemet sedan 1965 och 1972 har genom senare reformer baserat på mandaten inte på antalet medlemmar som det var ursprungligen) skapat ett korrupt politiskt system. Detta då antalet (arvoderade politiska uppdrag uppgår till 70 000) och medlemsantalet i samtliga partier uppgår till mindre än 200 000. Då har vi (genom snabbt överslag) 70 000 x2 (varje politiker har en respektive som stöder, och den närmaste kretsen) ger då en uppfattning hur litet 200 000 medlemmar är med en befolkning på 10 milj. Moderaterna exempelvis (som 1965 hade i riksorganisationen högerpartiet, 150 000 individer som medlemmar) finansierades innan partistödsreformerna av Svenska arbetsgivarföreningen. Idag (då riksorganisationen har 28 000 medlemmar) och medlemsavgifterna är helt ovesäntliga då mer än 90 % av riksorganisationen finansieras av partistöd. Svenskt näringsliv AB (Lars Beckman projektledare, Svenskt näringsliv AB med bara gymn. ekonom utb. såsom Riksdagsledamot) finansierar således inte lika mycket på långa vägar i Moderata samlingspartiets riksorganisation längre då moderaterna (som märk väl under Yngve Holmberg – Högerpartiet) absolut inte ville ha något partistöd. Men det vill man ju uppenbarligen idag under Kristersson och tidigare under Reinfeldt och Lundgren och Bildt och Bohman. Moderaternas företrädare var ju under alliansen både bevisat korrupta och av Lars Bern (tekn. Dr. och SwebbTV-medverkande med stor erfarenhet av Gyllenhammar..) gällande Reinfeldt utpekad som landsförädare till globalisterna.

 4. Niklas Gerholm skriver:

  Wow! Vi har ju varandra i flödet men jag har aldrig läst din bio. Djupt imponerad. En ära att följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.