Befriad utbildning

Min bok Education Unchained – What it takes to restore schools and learning kommer snart att komma ut på svenska, realistiskt under slutet av mars. Det finns nu länkar till den i webbutiken där den går att förbeställa. Det går att beställa enstaka exemplar, med eller utan dedikation. Jag säljer också trepack och sexpack till ett något reducerat pris. Den kommer också att säljas i ebokhandeln.

Befriad utbildning är en mycket annorlunda bok om skolan. Mycket radikal, men samtidigt en bok som brukar övertyga läsare, inklusive lärare. Den tar ett omtag från början: Vad är skola? Vad är utbildning? Vad är skolans och utbildningens historia? Hur kommer det sig att vi tänker som vi gör kring detta? Och hur bör vi, måste vi gå till väga för att ge barn bättre utbildning?

En svensk gymnasielärare i Norge skrev om den när den var i manus att

ditt manus är bland det mest intressanta jag har läst på många år, alla kategorier. Fantastiskt innehållsrikt och något av en uppenbarelse för mig som har tänkt i diverse traditionella banor runt skolreform och vad som borde göras med ett system som uppenbarligen inte fungerar överhuvudtaget.

 

David C Geary gav mig följande baksidestext:

Erik Lidström has provided us with a heretical, but brilliant exposé of modern education. There is wide agreement that the modern, bureaucratic school system does not work well and is subject to a never-ending cyclical spate of reforms that often make matters worse. By combining economics and evolutionary theory with an intriguing account of the educational system and outcomes before and after government organized schooling, Lidström makes a cogent and thoughtful argument for a ground-up, market-based approach to education. No doubt, the thesis will irritate and offend many educators, but this is all the more reason to read the book and seriously reflect on Lidström’s proposals.–David C. Geary, PhD, curators’ professor, Thomas Jefferson Professor, Department of Psychological Sciences, University of Missouri

Den blev också “Recommended” som lärobok av Choice Magazine 2016, ungefär Bibliotekstjänst för amerikanska universitet.

Vad som nu kommer på svenska är vad som skulle ha blivit den andra engelska upplagan, med några små tillägg som berör Sverige. Tyvärr bestämde sig redaktören, av skäl jag inte fått förklarat för mig, att omformulera mycket i boken, inklusive citat. Jag har nu återtagit rättigheterna. Det kommer att komma en tredje upplaga på engelska någon gång, men det är en annan historia.

Min bok är återigen mycket radikal, och därför lite svår att kort sammanfatta utan att den låter förenklad. “En valvbåge” skrev en svensk läsare, sin egen sammanfattning. Boken behandlar mycket, men är ändå ganska kort, omkring 250 sidor.

Jämfört med den första upplagan har jag för det första lagt till en fördjupad diskussion om nivågruppering och varför att undervisa alla tillsammans, som i den svenska grundskolan, drabbar de svagaste eleverna oerhört hårt. På grund av detta lär de sig ofta ingenting alls i skolan under 12-13 års närvaro.

Jag har också tagit boken till sin logiska slutpunkt genom att i två nya kapitel också behandla högre undervisning och forskning.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Befriad utbildning

  1. Carita Lillsebbas Norrman skriver:

    Har läst några inlägg av dig tidigare och tycker att det är intressant.
    Fråga: har du någon kontakt med nuvarande skolpolitiker i regering och stödparti, och kommer du att skicka ex av den svenska upplagan till dem?

    • Erik Lidström skriver:

      Tack för kommentaren. Jag har kontaktat några riksdagsmän och skickade några exemplar. Kommer att skicka fler framöver hoppas jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.