Strålande BBC-video om Hayek

Ibland blir man otroligt positivt överraskad. Jag har mest gett upp angående BBC, men här är ett program om Hayek, Masters of Money, del 2 om Hayek:

Jag hittade denna video via Coordination Problem, en blog som varmt rekommenderas. Hayeks Nobelprisföreläsning, The Pretence of Knowledge kanske kan intressera den som sett videon.

På den var jag förstår mest inflytelserikaste ekonomi-bloggen i Sverige, den mest socialdemokratiska ekonomistas.se, behandlas Hayek som en “gammaldags” ekonom. Det kan kanske därför kanske förvåna dem att han av andra fortfarande behandlas som aktuell. I BBC-programmet “balanseras” Hayeks budskap bl a av de socialdemokratiska ekonomerna Jeffrey Sachs och Paul Krugman. Krugman avvisar bl a en av Hayeks idéer med ett exempel på “Free Banking”, USA på 1800-talet, som är helt missvisande.

Men Hayeks idéer på detta område kanske inte var helt realistiska. Nedan är en annan video som diskuterar vad fribanker betyder. Selgins website har en artikel bl a här. Jag som personligen inte alls vill vara med och betala 59,3 miljarder euro till de spanska bankerna genom sedeltryckning tycker idéen är intressant. Allt som kan göra våra politiker maktlösa på detta område bör uppmuntras. Stimulansåtgärder kan bara göra oss alla fattigare.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.