Fattigdomen i USA

När jag läste i Uppsala på 80-talet var jag god vän med ett antal ledande medlemmar i Laboremus, den socialdemokratiska studentföreningen. Dessa, och många andra på den tiden, förklarade för mig att även om bristen på demokrati (kanske) var reell, så var det i alla fall bättre att vara fattig i Sovjet än i USA. Att kalla Sovjet för en diktatur, som Bengt Westerberg gjorde i debatten kring 86-87 var då inte rätt utan “extremt”, och dessutom “krigshetsande”. Detta med hur drägligt de fattiga i Sovjet hade det “visste” de flesta till vänster samtidigt som Lunchekot berättade att Sovjet hade slut på tandkräm. Abort användes massivt som preventivmedel eftersom det inte fanns några alternativ.

Muren har fallit sägs det, men drapan om hur illa “de fattiga” i USA har det hörs ständigt. Samtidigt kan man vara professor i ekonomisk historia och påstå, som Lena Sommestad gör i en kommentar till detta inlägg, att

Diktaturen i Sovjetunionen bestod i femito år och inbegrep stora ekonomiska framsteg. Likväl hoppas jag att de demokratiska krafterna ska vinna mark.

Att jag tar upp Sovjet här är till någon liten del att fåfängt säga ett “vad var det jag sa”. Mest är det dock för att påpeka hur, å ena sidan, fabulerande om “social rättvisa” gör att önskedrömmar projiceras på Sovjet, Kuba, Nicaragua etc, samtidigt som å andra sidan hatet mot kapitalismen, mot marknadsekonomin gör att all ondska i världen antas drabba de fattiga i fria stater.

Hur ser det egentligen ut för de fattiga i USA? The Heritage Foundation har just presenterat en rapport om detta som är väl värd att läsa och dessutom mycket relevant för debatten i Sverige. Den summeras här av Bill Whittle i hans senaste Afterburner:

Vi lär oss t ex att “bara” 78,3 procent av fattiga amerikaner har luftkonditionering, jämfört med drygt 84 procent av de rika. Ännu intressantare är dock den diskussion han för om rikedom, fattigdom och vår inbyggda avundsjuka. Så länge fattigdom definieras relativt kommer vi schizofrent i samma andetag tala om, och likställa “fattiga barn” i Sverige och barn som svälter ihjäl i Somalia.

Jag hittade denna länk via Hot Air.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.