Dödstraffet viker pga förakt för väljarna

I dagens DN finns det en artikel om dödsstraff som upprepar den ständigt upprapade “sanningen” att dödsstraffet försvinner pga ökad demokrati. Detta med anledning av att tre män frigivits i USA.

Tyvärr är det tvärt om, på ett ungefär. Dödsstraffet avskaffas inte tack vare demokratin, utan tack vare att politikerna som kollektiv föraktar folkviljan, och att de dessutom lyckats göra sig oberoende av vad deras obildade bönder till väljare egentligen tycker.

När västvärlden blev demokratisk, kring 1848 (allmän rösträtt för män i Frankrike) eller mer ofta från 1900 och framåt fanns dödsstraffet i stort sett överallt. Demokratin hade i och för sig existerat redan i USA sedan slutet av 1700-talet. Tocqueville skriver i “Demokratin i USA” (eller vad den nu heter på svenska) från 1835 och 1840, att vad som förvånar en europé i USA är hur sällan dödsstraff mäts ut. På ett ungefär har USA fortsatt på samma väg. Det är i Europa som man ändrat sig.

Men man ändrade sig inte i Europa förrän man antingen via grundlagen (som i Tyskland och Italien efter kriget) lyckats förhindra att folkviljan kommer till uttryck. Eller att man efter svenskt manér kunnat avskaffa dödsstraffet efter att den politiska klassen lyckats göra sig tillräckligt oberoende av folkviljan. Jag har skrivit lite om detta och annan påstått “populistisk” politik redan för den som eventuellt är intresserad:

De som inte tycker som jag är populister

Verklighetens folk borde vara politiker

Språkförbistringar och oklarheter

I själva verket är stödet för dödsstraff ungefär lika stort i Europa som i USA. Skillnaden är att demokratin i USA är djupare förankrad.

I Sverige var det 49 procent som var för, sist man frågade, 1997. Så frågar gör man inte om det går att undvika. För folket riskerar ju “tycka fel”. Jag gissar att DN har slagit av kommentarerna på dessa två artiklar av precis samma anledning. Man kan inte lita på läsekretsen.

I Evan Manderys “Capital Punishment: a balanced examination” finns artikeln “Death in Venice: Europe’s Death Penalty Elitism” av Joshua Micah Marschall. Här är ett utdrag från sid 640:

But, even if you ask the death-penalty question in the more restricted sense that Americans generally understand it – “Do you support the death penalty for aggravated murder?” – you find very few European countries where the public clearly opposes it, and there are a number where support is very strong. In Britain, the world headquarters of Amnesty International, opinion polls have shown that between two-thirds and three-quarters of the population favors the death penalty – about the same as in the United States. […] There is barely a country in Europe where the death penalty was abolished in response to public opinion rather in spite of it.

Själv är jag ganska ljummen i frågan om dödsstraff. Demokrati skulle jag dock vilja se mycket mer av.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Dödstraffet viker pga förakt för väljarna

 1. Pits skriver:

  Skojar du? Snälla säg att du skojar. Demokrati mer förankrat i USA, där cirka 40 % av befolkningen aldrig röstar och de finns två partier som båda är till för överklassen och som i princip frånsätt ett par frågeställningar tycker samma sak (Har blivit en minimal förändring sedan Obama, men ändå)

  • Erik Lidström skriver:

   Nej, jag skojar absolut inte. Jag önskar att fler läste Tocqueville istället för marxistinspirerad litteratur som stalinisten Howard Zinns historia.

   1) Alla har rätt att rösta i USA. Största valdeltagandet i presidentval i USA hade man på 1850-talet vill jag minnas. Att inte rösta kan också betyda att man är ganska nöjd med båda partierna, att det där med politik inte är så viktigt för den privata sfären är intressantare.

   2) Det finns inga “klasser” i USA, eller som förtvivlade socialister i alla tider har märkt, alla är borgarbrackor. De som tror på klasser verkar vara intellektuella och vissa grupper av offentliganställda. Just nu kallar sig 20% “liberals”, dvs vänster, 40% oberoende, 40% konservativa. Jag tycker det är sundare att “alla är amerikaner” och kan tänka sig ändra åsikt än som i min hemort Sollefteå mekaniskt rösta på sossarna hela livet för att inte svika pappa och farfar.

   3) Demokratin i USA började i New England på 1600-talet. Små, demokratiskt styrda, och politikst oberoende byar och städer gick samman i större och större enheter. Denna form av demokrati spriddes senare till allt som blev USA. I Sverige applicerades demokratin från ovan på en redan existerande stat.

   Enligt de få opinionsundersökningar som finns var 1997 49% av svenskarna för dödsstraffets återinförande. 70% av svenska kvinnor skulle vilja få pengarna som daghem kostar och ta hand om sina egna barn tills de börjar skolan. Detta med åsikterna om daghem är lite osäkert eftersom frågan inte ställs så ofta och inte riktigt i termer man kan förstå.

   Om Sverige var som t ex Kalifornien så skulle det räcka med att samla ihop 200 000 namnunderskrifter för att tvinga fram en bindande folkomröstning för att ändra grundlagen, med precis den text som man valt. För en vanlig lag skulle det räcka med det med 120 000 namn.

   I Kalifornien är det 800 000 och 500 000 namn respektive, men de har 37 miljoner invånare.
   http://www.sos.ca.gov/elections/ballot-measures/how-to-qualify-an-initiative.htm

   • apanap skriver:

    Och du tror inte att amerikaner röstar på demokraterna/republikanerna för att “det har de alltid gjort”? Och att alla har rätt att rösta, men över hälften väljer att inte göra det säger väl en del om förtroendet för demokratin…

    • Erik Lidström skriver:

     Jag vill minnas att det i USA just nu är 20% som indentifierar sig som “liberaler”, dvs vänster, 40% konservativa och 40% “oberoende”. Dessutom har antalet som säger sig vara konservativa gått upp ganska ordentligt de senaste två åren. Så minst 40% kan tänka sig rösta antingen höger eller vänster.

 2. USAsvensk skriver:

  Majoriteten av den Amerikanska befolkningen vill ha dödsstraff. I min delstat togs avskaffandet upp till allmän folkomröstning. Förslaget röstades ner med stor majoritet. Mera demokratiskt kan det inte bli. Vad resten av världen tycker är ointressant och brottsligheten per capita i min delstat är avsevärt lägre än i sossesverige där ni daltar med kriminella och människor mördas varje vecka.

  • Erik Lidström skriver:

   Jag bor själv i socialist- och “dirigist”-landet Frankrike. Hayek deciderade The Road to Serfdom “To THE SOCIALISTS IN ALL PARTIES” vilket stämmer väl på denna sida Atlanten, men på de flesta i USA också verkar det som tyvärr.
   Jag har det sista året äntligen läst Tocquevilles två böcker om demokratin i USA från 1835 och 1840. Jag växte upp i Sverige på 70-talet när det bräktes om hur bristfällig demokratin var i USA. Hur i h-e kan man säga sådana dumheter? Jag önskar att vi i Europa var lika demokratiskt styrda som ni är.
   Jag tror jag ska blogga lite grand om hur absurt det är för de som är “höger” eller “klassiskt liberala” att lägga sig platt för de socialistiska floskler alla, verkligen alla, riksdagspartier torgför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.