Sökandet efter kosmisk rättvisa dödar rättvisan

Det finns två visioner av samhället som ligger till grund för de flesta ideologier. Den ena, den begränsade eller tragiska visionen, säger att människan har en natur, på gott och ont. Den säger också att samhället är ett mycket komplext, i stort sett själv-organiserat system. Även om vi alla kanske inte tycker om liknelsen så är en myrstack en bra metafor. Ingen myra vet hur en myrstack fungerar eller hur man bygger en sådan, men genom att alla myror följer vissa enkla regler, regler som är så enkla att de får plats i en myras hjärna, så blir det en myrstack. På samma sätt följer vi människor enkla regler, från vår kultur, våra lagar och våra materiella önskemål i marknadsekonomin. Tillsammans skapar vi ett samhälle.

Den andra visionen, den obegränsade, säger att människan är innerst inne god, även om hon inte är god just nu. Med tillräckligt mycket god vilja, i synnerhet från dem som redan vet bättre, kan alla människor bli goda, harmoni råda på jorden och vi får evig fred. Detta är en vision som också inte betraktar samhället som ett komplext system, utan som en serie av problem som går att lösa. Denna vision, de Välsignades vision, är felaktig. Den är dock mycket populär bland den sk intellektuella eliten, och bland alla som anser att de har rätt (och ansvar) att ingripa för att “styra till rätta”, för att “upplysa människor” när de tar beslut i frågor där de “inte förstår sitt eget bästa”.

De flesta som anammar den obegränsade visionen har den bästa vilja i världen. Tyvärr har de fel. Samhället är ett system. Människan har också en natur på gott och ont som man kan göra mycket lite åt.

Kosmisk rättvisa, rättvisa som går ut på att rätta till alla “orättvisor” som kosmos åsamkat en individ först, innan man tillämpar lagen, är ett koncept i den obegränsade visionen. Thomas Sowell summerar det hela här för den som är intresserad. Men eftersom samhället är ett system, som fungerar bäst när reglerna är enkla att följa, men som system samtidigt är så komplext att vi inte kan veta i förväg vad enskilda handlingar får för effekter, så saboterar en sökan efter “kosmisk rättvisa” stora delar av samhället till en oerhört stor kostnad.

När man inser att samhället är ett i stort sett självorganiserat system, så blir lagens uppgift att se till att detta system fungerar så väl som möjligt. Man gör detta genom att ha rätt lagar, som är så enkla som möjligt att förstå och efterleva och så billiga som möjligt att administrera. Allt blir inte perfekt, men perfektion finns inte i jordelivet. Här får vi göra så gott vi kan.

I USA verkar det troligt att bin Laden avrättades summariskt, eftersom den kosmiska rättvisa som Obama är en varm förespråkare för är omöjlig att tillämpa. Washington Post har en artikel om detta och jag har själv funderat på det här.

I Sverige står det i Expressen och SvD att en 19-åring dömts till 5 månaders sluten ungdomsvård för en gruppvåldtäkt i Uppsala för tre år sedan som han begick tillsammans med fem andra på en då 15-årig flicka. Flickan återhämtade sig aldrig utan begick självmord 2010 genom att hoppa framför ett tåg. DNA säkrades från våldtäkten och matchades tre år senare med DNA från ett misshandelsfall.

Straffet för våldtäkt i Sverige är 4-10 års fängelse om brottet är grovt, vilket det är i fall av gruppvåldtäkt. Man blir straffmyndig vid 15 års ålder såvitt jag vet. Om Sverige var en rättsstat, där lagen tillämpades lika för alla, skulle denne man fått mellan 4-10 års fängelse. Utan att hänsyn till ålder, omognad etc. Jag gissar att det är otroligt hur lite mognad man visar upp om man kan bespara sig minst 3 år och 7 månader i fängelse.

Vad jag också har svårt att förstå är hur det kommer sig att ingen annan av de sex arresterats. Var den dömdes DNA det enda man hittade? Hade han inga vänner alls som man kan identifiera tre år senare? Det var ju en gruppvåldtäkt det var fråga om, sådana brukar också begås av sammansvetsade gäng.

Att döma denne man, och förhoppningsvis de fem andra till 4-10 års fängelse för grov våldtäkt, är alltså inte en fråga om att primitivt hämnas för våldtäkten. Ur systemperspektiv är det istället att se till att vårt samhälle fungerar så väl som möjligt. I detta fall, med samma principer, så skulle 19-åringen få 4-10 år fängelse för grov våldtäkt, plus eventuellt straff för den misshandel han greps för 2010. Utan mängdrabatt för att han dömts för två brott, något som jag också tänkt på här, för den som eventuellt är intresserad.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.