Tillägg i april 2018: Jag har lagt upp den reviderade versionen här på bloggen också och tar bort denna äldre version.
Tillägg i januari 2018: Practical Politicking lades tyvärr ner. Jag tog tillfället i akt att uppdatera inlägget och återöversätta det till svenska. Den nya versionen finns på ledarsidorna.se.
Tillägg i juni-juli 2017: Jag har översatt detta inlägg till engelska och ordentligt omarbetat det, samt inkorporerat kommentarer och rättelser från vänner. Den nya versionen är publicerad i USA i tre delar hos hos Practical Politicking:
Is Sweden Becoming a Corrupt, Juvenile Cooptocracy? – Part 1
Is Sweden Becoming a Corrupt, Juvenile Cooptocracy? – Part 2
Is Sweden Becoming a Corrupt, Juvenile Cooptocracy? – Part 3
Att vara en pladderkäft / broiler i den svenska Kooptokratin är ingen synd, det är värre än så..!
Mycket bra skrivet blogginlägg som jag delar till innehåll med 99%.
Men jag föredrar mer en variant av det Schweziska systemet med mer direkt demokrati med många folkomröstningar per år. Folkomröstningarna kan ske med initiativ från folket eller deligeras av folkförsamlingarna på olika nivåer. Det förhindrar också helt naturligt skadlig lobbyist och nepotism.
Mycket bra skrivet blogginlägg!
Tack. Vet inte hur jag kunde missa din kommentar. Godkänd nu.
Jag funderade på att ta med folkomröstningar, och det kan vara en väg att gå, också tycker jag. I USA har man ju också det, ungefär som i Schweiz faktiskt.
Ok. med sent godkännande. ☺
Många länder har möjlighet till folkomröstningar eller ändringar på lagar med initiativ av folket.
I Sverige finns inte den möjligheten på riksnivå men det finns i andra 15 EU-stater.
Ja, fast den är otroligt begränsad och i stort sett endast teoretisk inom EU. Har tittat lite grand på detta pga ett större bokprojekt jag håller på med och inte hittat något fungerande förutom Schweiz.
Makten ska utgå från folket står det i grundlagen. När varje socken var egen kommun (3600 till antal!?) var det folket som bestämde mer än vad det gör nu. Vi har nu 292 kommuner. Det pågår också funderingar att skapa storregioner. Ännu mindre demokrati! Ju färre människor som representerar folkets vilja desto sämre demokrati.
Att minska riksdagens politiker från 349 till 149 är därför inte rätt väg att gå anser jag.
Jag tycker också att kommunerna är alltför stora och som du nog ser från denna blogg, att det offentliga lägger sig i för mycket, alldeles för mycket.
Jag tycker dock att det är två olika saker. Kommuner bör vara mycket mindre och bara syssla med sådant människor inte kan sköta själva lika bra eller bättre.
Men jag uppfattar antalet riksdagsledamöter som en separat fråga. Där bör antalet också vara hanterbart så att man kan urskilja olika politiker, värdera dem etc. Är min riksdagsman lika bra som andra?
Även om man skulle kunna argumentera att man borde ha minst en riksdagsman per kommun ser jag lösningen istället att staten inte ska ha någon makt alls över vad som angår olika kommuner. Riksdagen bör bara sköta rikspolitiken.
Förlåt att jag godkände och svarade på denna kommentar så sent, det är något fel men notifieringarna från min blogg som jag måste fixa.
Det behövs mer av demokrati i landet. Mer närdemokrati och fler folkomröstningar.
Det behövs ingen ursäkt