Yttrandefriheten och muslimers fria vilja

Yttrandefriheten är något som får folk att mentalt slå knut på sig. Voltaire påstås (felaktigt) ha skrivit:

Herr abbé, jag avskyr vad ni skriver, men jag skulle ge mitt liv för att ni ska få fortsätta skriva.

Många påstår sig stödja denna tanke, eller ser den i alla fall som ett ideal. Dock kolliderar den med andra ideologiska rättesnören. Vi läser på kultursidorna att “tidsandan” var det som fick Breivik att begå massmord. Rubriksättarna på de flesta tidningar, och President Obama med representanter, säger att en film på Youtube “orsakade” upplopp och oroligheter i den muslimska världen. Följer man denna logik så får man också att “utmanande klädsel” gör att kvinnor våldtas.

Man kan nämligen inte välja och vraka och säga att fri vilja och personligt ansvarstagande är applicerbart i vissa fall men inte i andra. Om man ser något som väcker anstöt så kan man byta kanal, eller gå med i en pöbelhop. Valet är fritt. Men “våra små bruna vänner”, tredje världens fattiga, är enligt de grumligt tänkande “offer”. Menlösa människor som inte klarar sig själva. På sätt och vis liknar detta synen som alla riksdagspolitiker har om svenska föräldrar. De anser att dessa inte kan anförtros hur de sköter sin barnpassning själva. En pappa och en mamma idag betalar tillsammans kring 3000 kronor i skatt per månad, under hela sina yrkesverksamma liv, pengar de bara får tillbaka som en subvention om 15 000 kronor per barn, per månad, om de sätter barnen i kommunala daghem.

De flesta i Sverige verkar ha missat An American Carol, en parodi på Michael Moore som nog verkar vara aktuell idag. Den är gjord av David Zucker, han som gjorde Airplane och The Naked Gun. Leslie Nielsen är med. Historien börjar långt borta i Afghanistans bergstrakter…

Något som få verkar veta är att USA är det enda landet i världen som har en grundlag som innehåller en del, The First Amendment, som garanterar yttrandefriheten. Här är en intressant artikel från New York Times om detta med lite länkar. Sverige har t ex lagar mot “hets mot folkgrupp” som bryter mot yttrandefriheten. De enda inskränkningarna i USA är “fighting words”, när hotet om våld är omedelbart. Klu Klux Klan kan t ex demonstrera vid en judisk begravning.

Människan är av naturen sådan att vi söker straffa bristen på social konformism. Den som bryter mot stammens normer straffas inte så mycket för vad de gör, som för att de just bryter mot stammens normer. Pascal Boyer har en intressant diskussion av detta i Religion Explained. Den som ber till en annan gud, spelar kort, röker hasch, eller gör något annat ovanligt ska straffas som en desertör, hårt och skoningslöst, så att andra inte följer hans eller hennes exempel. Vi förbjuder inte rökning, alkohol eller att rida hästar trots att dessa handlingar är långt farligare än att ta extacy. De förra är saker som är delar av vår kultur. Handlingsfriheten i USA, liksom i Sverige, är här starkt begränsad. Hälften av vår brottslighet skulle försvinna om vi legaliserade droger, men det får bli en annan diskussion.

Att det finns förolämpande, sexistiskt, rasistiskt, gudsförnekande, pornografiskt material lätt tillgängligt är därför ett litmustest på ett fritt samhälle. Man behöver inte lagar som skyddar sådant som alla, eller en majoritet accepterar.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Yttrandefriheten och muslimers fria vilja

 1. Björn Abelsson skriver:

  Alkohol är en legal drog och troligen den drog som orsakar mest brottslighet i Sverige.

  • Erik Lidström skriver:

   Många är det i alla fall. En klasskompis till min syster blev slagen av någon som var berusad, föll baklänges och slog ihjäl sig mot trottoarkanten. Här är BRÅs siffror
   http://www.bra.se/webdav/files/statistik/pdf/Tabellbilaga_kriminalvard_2011.pdf
   I tabell 5.8 står det att 24 procent av dem som sitter fängslade gör det för narkotikabrott. Hur många som sitter inne för stölder för att finansiera narkotikamissbruk framgår inte såvitt jag kan se.
   På 1800-talet brukade 1/3 av Storbritanniens befolkning opium, som gör en lugn och inte till slagskämpe. När Sherlock Holmes rökte en pipa var det just opium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.