Jon Lord 1941-2012

Jon Lord har gått ur tiden. Det är lite svårt att veta vad man ska säga så här kommer tre klipp. Först Speed King från “In Rock” från 1970. Här är den live från Melbourne 1999 med briljant duellerande mellan Lord och Morse. För den som undrar så gick Steve Morse med i bandet på gitarr 1994. För oss fans verkar det klart att han återgav Lord gnistan från tidigt 70-tal.

Sedan Morse gick med spelar Purple kring 100 koncerter per år, även om för få vet om det. Det ständiga turnerandet var också det som fick Lord att sluta 2002 för att kunna lägga tid på att komponera klassisk musik.

För den som inte kan få nog av Lord/Morse så är detta Speed King från en koncert från 1996. Det var improviserat och olika varje kväll.

Sedan den klassiska koncerten från California Jam 1974. Deep Purple sålde flest skivor i hela världen 1974 då USA äntligen upptäckte dem. Sättningen var då “Mark III” med Glenn Hughes på bas och David Coverdale på sång istället för Ian Gillan och Roger Glover som i den mest klassiska Mark II.

“Burn” inför 200 000 personer på “California Jam” med bland annat ett par av Jon Lords monstersolon:

Slutligen “Lazy” från “Made In Japan”, världens bästa rock-live album. 25 miljoner exemplar ska den ha sålt. Det finns med andra ord en del som inte har den vilket känns förvånande.

SvD, DNAB, Exp

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.