2700 sidor lag och 13000 sidor regleringar… hittills

Vissa saker kan vara hur sanna och uppenbara som helst, men det är ändå omöjligt att övertyga många om det. Ett exempel är regeringens roll i USA. Enligt vänsterkretsar karakteriseras USA av “rå kapitalism”, marknaden påstås vara oreglerad och “de fattiga kastas ut på gatan”. I själva verket är Wall Street genomreglerat. Att det sker krascher så ofta, och att de är så stora, beror just på att Wall Street regleras. Bubblor och krascher kommer det alltid att finnas i ett fritt system, för ett något sånär fritt samhälle är “ett komplext adaptativt system”. Varje störning, varje uppfinning, varje rekordskörd, varje vetenskaplig upptäckt kommer att ge vågor. Men i ett fritt system kommer varje bubbla att ha läckor. Folk kan gå mot strömmen. Det är inte säkert att de gör det, men möjligheten finns. När politiker däremot reglerat något är alla enligt lag tvungna att göra samma sak. Till slut, på något ställe som lagstiftarna inte tänkt på, för det finns oändligt många saker som kan hända, så uppstår ändå en bubbla. Denna bubbla kommer att växa tills verkligheten tvingar den att explodera. Den nuvarande krisen är ett exempel på detta. När man reglerar skapar man också en på förhand okänd mängd bieffekter som ger upphov till möjligheter för bubblor eller negativa utfall.

USA praktiserar verkligen inte laissez-faire-kapitalism. Vill man veta hur laissez-faire fungerar får man ta sig till dagens Hong Kong (fast de blandar in staten i skolan). Eller t ex läsa lite svensk historia. Sverige praktiserade i stort sett laissez-faire-kapitalism fram till kriget. Under Per-Albin var skattetrycket 12-13 procent av BNP, år 1900 var det 7 procent. Den stora avvikelsen var att man under Per-Albin gav vissa karteller rätt att förtrycka minoriteter. Fackföreningar kallar man dessa karteller. Andra korporationer fick också statliga privilegier. På kuppen dödades folkrörelserna. Ofärdsstaten, “välfärdsstaten” och folkrörelsegemenskap är inbördes oförenliga. Vissa rester finns dock kvar. I Sverige är det arbetarna och arbetsgivarna som förhandlar om löner, utan det mesta av den statliga inblandning som finns i t ex Frankrike. Sverige och Tyskland har inga minimilöner. Återigen så används statens våldsmonopol, polisen, för att tvinga på kollektivavtal på individer som vill stå utanför. Eller så skyddas fristående individer inte av rättssystemet mot t ex fackliga blockader och annat ofredande.

Sjukvården i USA är också genomreglerad. Milton Friedman diskuterar detta här (1992):

och här (1978) i några klipp som är intressanta. Helst borde man, säger jag, baserat på historisk erfarenhet, sälja sjukhusen till högstbjudande och lägga ner landstingen. Allt skulle inte bli ljust och vackert, men sjukvården skulle bli bättre och hälften så dyr för samma kvalitet. Många läkare och annan sjukvårdspersonal skulle säkert bli arbetslösa tillfälligt innan de hittat något annat jobb. Helt privata, oreglerade aktörer är mycket effektivare än socialistiska dito. Och det behövs inte lika mycket sjukvård som idag. Snart konsumerar stockholmare tre gånger så mycket sjukvård som örebroare… Man skulle också bli av med de busslinjer och annan verksamhet som landstingen bedriver för skattepengar där de konkurrerar ut privata aktörer. Deras självförhärliganden via skattsedeln där de bygger palats och “satsar” andras pengar på konst och teater skulle också försvinna. Konst och teater skulle givetvis bestå. Vuxna svenska medborgare är faktiskt intresserade av sådana saker.

Det är intressant i den första videon hur Friedmans samtalspartner vrider och vänder på argumenten för att på något sätt “organisera en marknad”. Människan är inte funtad för att förstå hur självorganisation fungerar. En neoklassisk ekonom måste per definition (eller via schizofreni) vara oförmögen att förstå hur en myrstack fungerar. Var är myrarkitekten? Myrprojektledarna? Myrpersonalavdelningen?

Obamacare är en lag som är 2700 sidor lång. Som Pelosi sade, så var man tvungen att rösta igenom den för att se vad den innehöll. Hittills har man hos “The Health and Human Services Department” tillverkat 13000 sidor detaljregleringar för implementationen (fler kommer) och man hyr personal i drivor för att klara av administrationen. 180 nya kommittéer, utskott, etc har hittills lagts till.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.