Knarkande DN-journalister

Raymond Aaron kallade marxismen för “L’Opium des intellectuels” – De intellektuellas opium (på engelska här). Den svenska journalistkåren är tyvärr hårt nedknarkad som vi påmindes om igår av en artikel om en amerikansk desertör.

Marxismen förblindar journalistkåren, men för att kunna hålla på med denna drog med gott samvete krävs det också en utstuderad historielöshet. Att historieundervisningen i praktiken är avskaffad i svenska skolor är antagligen en del av detta projekt.

Den stackars Hemler skrev på för sex år i det amerikanska flygvapnet, mot att han skulle få gratis universitetsutbildning. I det fina Sverige har vi ju istället regressiv beskattning där vi låter alla, inklusive de lågavlönade som inte går på universitet, betala för dem som gör det (och sedan blir höginkomsttagare). Tydligen blev Hemlers lön inte den utlovade och studierna tvingade honom resa runt mycket för att ta kurser.

Det värsta var tydligen att han kom till Tyskland 1984 och där såg att det tyska samhället, det västtyska samhället, var välmående och fredligt, trots att det inte hade militär stationerad världen över. Duh! Det var ju därför att USA hade trupper i Västtyskland som landet var en välmående demokrati. På andra sidan muren och gränsen, i DDR, hade Sovjet trupper stationerade.

Under Gorbatchev lade Sovjetunionen ut minst 25 procent av BNP på krigsmakten. En del tyder på att de framåt 1989 lade ut 75% av BNP för att desperat försöka hänga med USA (som lade ner ungefär 6 procent av BNP under Reagan). Reagan drev, som jag skrivit lite om här, en medveten och lyckad politik för att driva Sovjetunionen i konkurs.

I denna politik ingick t ex att med hjälp av Olof Palme och svenska LO skicka pengar, tryckpressar och annat stöd till Solidaritet i Polen. Det ingick också att stödja Mujahedin i Afghanistan mot den Sovjetiska ockupationsmakten. Nej, DN, det var inte Talibanerna på den tiden. Behrang Behdjou, journalisten som intervjuar i DN, kanske bör köra en extra faktakoll ibland. Eller läsa lite historia.

Många påpekar att stödet till motståndsrörelserna i Afghanistan gav träning åt element som redan då inte var västerländska liberaler, och som senare utnyttjande sina erfarenheter för att ställa till djävulskap annorstädes. Detta är sant, men man måste komma ihåg perspektivet. Under 1980-talet hade Sovjet 40 000 kärnvapen. Trupperna i Murmansk hade 24 timmars marschtid till den svenska gränsen. Detta fick man lära sig som värnpliktig officer i Sverige 1984. Sverige var ett förstahandsmål i händelse av krig. Det välmående Västtyskland där Hemler var stationerad var också ett förstahandsmål, med kärnvapen.

Det finns andra funderingar man kan ha om detta. Den första demokratin, den i Aten på 600 till tidigt 100 talet fKr (med en del påtvingade uppehåll) grundades på vapenmakt. Hoplitrevolutionen kallas denna övergång. Efter ständigt krigande mellan 1200-1500 oberoende stadsstater lärde sig grekerna att tungt bepansrade fotsoldater var det mest effektiva sättet att bedriva krig. För att soldaterna skulle vara så effektiva som möjligt måste de också vara välmotiverade fria män. (Detta är en läxa som många andra kulturer lärt sig, både förr och senare, se Gat och Hanson). Under Atens storhetstid om 150 år, då staden producerade mer kultur av betydelse än Sverige gjort någonsin, var staden i krig två år av tre.

De framtida väljarna i Aten var de tyngst beväpnade och bäst tränade soldaterna i världen. Det är lite grand som om alla män i Sverige skulle ha AK5a, granatgeväret Carl Gustav och kulspruta i hemmet, samt att kvarteret gemensamt skulle ha en blandning av stridsvagnar, haubitsar och pansarvagnar. När invånarna ville ha demokrati så blev det demokrati.

Den svenska rösträttsrörelsen drevs också ofta under slagordet “en man, ett gevär, en röst”. In på 1920-talet fanns det ett rösträttsstreck, dvs det krävdes fullgjord värnplikt för att få rösta. Var du inte beredd att försvara landet med ditt liv så fick du inte rösta. Från SvD 2009:

Av årskullen på 40 000 pojkar tas idag endast 5000 ut till värnplikt. Men ändå har plikten stort stöd just bland de mest berörda – 74 procent av de unga männen vill behålla den.

Kanske är en förklaring att värnplikten stammar ända från upplysningstiden. Medborgaren ställer upp för statens försvar – medan staten i gengäld garanterar medborgarnas säkerhet och demokratin. I Sverige infördes värnplikt 1901. Plikten kopplades då till krav på rösträtt med slagordet: En man, ett gevär, en röst.  

DN, DN, DN, DN, DN, AB, Expr

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Knarkande DN-journalister

 1. Andreas Lindahl skriver:

  Men NI. det verkar som ni borde läsa din historia bättre. Västtyskland var totalt annorlunda än USA på 1980 talet. För det första kallades Talibanerna för banditer, Contras för terrorister och Saddam Hussein för diktator. Om man är uppväxt i en isolerad stat som t.e.x. Pennsylvania så blir kontrasten mellan Västtyskland och hemstaten/ militären enorm.
  För övrigt borde ni kolla historian om Aten. Det var ingen demokrati. Kvinnor, invalider, gammla, slavar och medborgare i andra städer fick inte rösta. Militären bestod av fria män, män från grannstäderna och slavar som lovats frihet. Ett bronsspjut är inte samma sak som en stridsvagn, ett svärd var inget Ak5 etc. Dessa saker fanns i magasin eller i kistor som fanns hos de rika männen.
  Dessutom så har ni fel då ni påstår att journalisterna på DN knarkar. Ni borde ange fakta om ni vet att de knarkar.
  PS Jag ni:ar er eftersom ni är ett “You are a spanner”.

  • Erik Lidström skriver:

   Jag duar. Varför jag skulle vara en skiftnyckel förstår jag inte, och inte heller vad det har att göra med niande.
   Talibanerna grundades 1994, http://en.wikipedia.org/wiki/Taliban#History

   “Isolerad stat som Pennsylvania”… Här i världen är man så isolerad som man vill vara, även om det krävdes mycket ansträngning för att få reda på vad som verkligen skedde i världen när man växte upp i Sverige på 70-80-talen.
   När Tocqueville reste runt i USA på 1830-talet förvånades han över hur det fanns tidningar i varenda koja, hundratals mil in i USA. På 1970-talet, och decennierna innan dess hade USA världens i särklass största andel som gått på universitet. Från minnet vill jag minnas att USA har 9 gånger så många bibliotek per invånare som Frankrike.

   Slavar fick inte rösta, det är sant. Aten hade, liksom nästan alla andra kulturer slavar. Utlänningar fick inte heller rösta. Men vad är det för konstigt med det? Det tog medborgarskapet på blodigt allvar. De gjorde en kontroll en gång och sålde 5000 personer som slavar eftersom de sagt sig vara medborgare fastän de inte var det. Det finns bara några få exempel på att utlänningar blivit medborgare, förutom två fall då besegrade allierade städers befolkning integrerats som medborgare. Så det var svårt att bli medborgare. I Schweiz tar det minst 12 år, och då måste man sedan visa att man delar Schweiziska värden. Ibland blir det folkomröstning om man ska få bli medborgare. Sedan måste man köpa in sig i sin andel av vägar, broar, kommunala anläggningar etc.

   Kvinnor fick inte rösta heller, och det är en svart fläck som tyvärr var gemensam för alla medelhavskulturer. Men att 40 000 eller så personer styr ett land tillsammans är väl vackert så? Atenarna skulle antagligen inte ha kallat Sverige för en demokrati. Snarare för en elektiv aristokrati, eftersom vi väljer representater som röstar för oss, istället för att rösta själva.

   Rättat stycke: Gamla fick visst rösta. När en ung man var 18 år presenterades han för ledarna för sin demes, stam, av sin var eller styvfar. Dessa verifierade att han var medborgare. Sedan gjorde han två års militärtjänst. Först därefter var han fullvärdig medborgare. Man kunde senare förlora sin rösträtt (men inte sitt medborgarskap) om man inte behandlade sina föräldrar väl, var prostituerad, levde av det allmänna eller visade sig feg i strid.

   Kravet att hopliter skulle stå för sin egen utrustning gjorde att de var självägande bönder i regel. Man var därför också noga med att det skulle finnas så många självägande bönder som möjligt.

   De fattiga stadsinnevånarna klarade kravet på militärtjänst genom att bli roddare på krigsfartygen. Roddarna var alltså allihop fria män och inte slavar.

   Bronsvapen eller senare vapen järn skär genom människokroppar på ett mycket effektivt sätt. Slå gärna upp Xenofon, Anabasen, där de 10 000 skar som en varm kniv genom smör när de besegrade en persisk här.

 2. Josefin Nordlund skriver:

  Jag inser att det är meningslöst att försöka lära en gammal hund att sitta, men “fighting for peace is like fucking for virginity”.

  • Erik Lidström skriver:

   Jag förstår inte riktigt om det är mig, DN eller Hemler du liknar vid en gammal hund. Själv har jag, delvis till min förvåning, ändrat uppfattning om en hel del saker de senaste 2-3 åren. Dock inte i “socialdemokratisk riktning”.

   Mycket beror detta på att jag läst en mängd böcker av “gamla hundar”. Bland det mest fascinerande och djupsinniga är Adam Fergusons “An Essay on the History of Civil Society” från 1767. Ferguson var vän till David Hume och Adam Smith. Du hittar den här:
   http://www.amazon.co.uk/Ferguson-History-Society-Cambridge-Political/dp/0521447364/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1340084566&sr=1-4

   Angående krig tycker jag Churchill är värd att citera, Churchill som till att börja med ensam räddade den västerländska civilisationen och därmed din och min yttrandefrihet:

   Nothing is worse than war? Dishonor is worse than war. Slavery is worse than war.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.