Socialistiska bombmattor över förorterna

Assar Lindbeck skrev att:

Näst bombning är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad.

 

Anledningen till detta kan vara svår att förstå för socialister. Den kommer sig dock av att när man naivt håller hyrorna låga får man en mängd negativa bi-effekter som inte är direkt uppenbara. En dålig ekonom är just en sådan som bara tar hänsyn till det man ser, påpekade Frédéric Bastiat. En god ekonom tänker också på det man inte ser:

In the economic sphere an act, a habit, an institution, a law produces not only one effect, but a series of effects. Of these effects, the first alone is immediate; it appears simultaneously with its cause; it is seen. The other effects emerge only subsequently; they are not seen; we are fortunate if we foresee them.

1.2

There is only one difference between a bad economist and a good one: the bad economist confines himself to the visible effect; the good economist takes into account both the effect that can be seen and those effects that must be foreseen.

 

I fallet hyresregleringar kan jag rakt upp och ner komma på bland annat följande:

  • Reglerade låga hyror ger låg avkastning. Ärliga hyresvärdar håller sig undan, oärliga dito söker sig till reglerade områden och fuskar med underhållet.
  • Reglerade låga hyror gör att det blir färre bostäder avsedda för dem med blygsamma medel, så det politiska trycket att reglera hyror också i andra områden ökar.
  • Reglerade låga hyror gör att en svart bostadsmarknad uppstår som ett brev på posten.
  • En svart bostadsmarknad gör att varken den som hyr ut eller den som hyr längre är skyddade av lagen.
  • En svart bostadsmarknad gör att illegala gärningar blir normalt beteende i samhället.
  • Dåligt underhåll pga dålig lönsamhet leder till eftersatt underhåll även bland ärliga hyresvärdar.
  • Dåligt underhåll leder till förfall och krav på att det byggs fler bostäder till låg kostnad och att hyrorna regleras i andra områden.
  • Krav på hyresregleringar av bostäder gör att det byggs kontor istället. Eller bara lyxlägenheter vars hyror inte regleras (som t ex i New York).
  • Lågt byggande leder till att kostnaderna för bostäder faktiskt ökar dramatiskt.
  • Dåligt underhåll leder till att de som har lite större tillgångar och har bättre kreditvärdighet flyttar ut.
  • När de som är ekonomiskt mer framgångsrika flyttar ut, ökar andelen mindre skötsamma och kriminella.
  • En mindre andel skötsamma leder till sämre social kontroll, vilket i sin tur leder till högre kriminalitet.
  • Ökad kriminalitet gör att de som kan, flyttar ut, vilket leder till ökad frekvens av kriminalitet.
  • Ökad kriminalitet gör att skötsamma hyresvärdar säljer och att oärliga tar deras plats, vilket leder till ökad frekvens av kriminalitet.
  • Ökad kriminalitet leder till mycket snabbare förslitning av bostäderna. Eller till mordbränder.

Allt detta, och mycket mer, snurrar runt med massa återkopplingar, allt medan bostäderna förfaller i miljonprogrammet.

För att bryta spiralen fantiserar Pontus Herin i SvD om att statligt kinesiskt kapital ska investera i dessa begynnande eller verkliga getton. Detta kommer inte att hjälpa. I själva verket är dock lösningen mycket enkel: avskaffa hyresregleringarna. Avskaffa all statlig och kommunal inblandning i hyressättningar, bostadsregleringar och dylikt, med undantag av bestämmelser som ser till att fri konkurrens råder. Se också till att i stort sett den som vill får bygga bostäder, i stort sett var de vill, och i stort sett hur de vill, bortsett från normer som brandskydd.

Ett problem med detta är att “de som vet bättre” har andra tankar. I över hundra år har de förstört kvarter där folk har bott billigt, kvarter där levande gemenskaper har existerat. Detta är vad som normalt kallas för “slumsanering”. Thomas Sowell berättar i Economic Facts and Fallacies om hur en byråkrat rådbråkade sitt huvud och undrade hur det kom sig att en del av en stad som var “fattig” också hade den lägsta kriminaliteten. Det hindrade honom dock inte från att vilja riva allting och ersätta husen med sådana som ritats och planerats av “experter”, likt miljonprogrammet. Märkligt, mycket märkligt… Det är vissa saker man måste vare expert för att inte förstå.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.