Sämsta skolan på ett sekel stadfästs

I DN idag tas det upp som en skandal att skolverket inte homologerar lärare såsom “legitimerade”. Istället är det bemanningsföretag som gör det.

I verkligheten behövs det ingen legitimering. Skolan har gått utför i hög fart sedan 60-talet. Lärarna undervisas ofta av marxister och vänsterflummare på lärarhögskolorna. Till på 60-talet tjänade en gymnasielärare dubbelt så mycket som en polis, tre gånger så mycket som en industriarbetare. Både lönen och skolmiljön har sedan dess gjort att få talanger blir lärare. Och de som blir det pinas under sk pedagogisk och didaktisk undervisning i ett år. En bekant uppskattade att ett år på lärarhögskolan motsvarar tre veckor på biologlinjen beträffande den inhämtade kunskapsmängden.

Huvudanledningen till att det var bättre förr är dock att minnet av vad skolan kan göra har bleknat. Den statliga skolan startades i konformismens namn, men när den gjorde det härmades mönster från privata alternativ, både hemma och utomlands. Skolan är i grunden en privat uppfinning. Den brittiska skolan var helt privat till 1870 då 99,5% av barnen gick i snitt nästan 6 år. Sedan bestämde sig tyvärr även de brittiska politikerna för att “göra någonting” och det har följaktligen sedan dess i stort sett bara gått utför.

Vad som krävs är hård konkurrens om goda lärare. Ge pengarna till föräldrarna, låt dem svettas över skolvalen. Låt föräldrarna bestämma, genom sina fria val av skola, lärare och läroplan vilka lärare som ska behållas och vilka som ska skiljas från yrket. Om skolan någonsin ska bli bra igen måste läroplanerna avskaffas. Det är endast konkurrens som kan visa vad som fungerar och inte fungerar.

Att legitimera är fel av två anledningar

  1. Legitimeringsnivån ligger nere vid fotknölarna.
  2. Legitimering säger att den blåvita skolan “skola” som tagits fram är den vi ska ha. Varken bättre eller sämre ska den vara. Och ska något ändras så ska det göras i “demokratisk ordning” av kommittéer och utskott.

Hade vi tyckt bilar vore lika viktiga som barns undervisning skulle de flesta av oss färdas med häst och vagn. Toppmodellen som “skolexperterna” skulle ha tagit fram skulle likna en epa-traktor. För den som är intresserad har jag försökt illustrera varför i text och bild här.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sämsta skolan på ett sekel stadfästs

  1. Niklas W skriver:

    Ramlade över din blogg av en slump alldeles nyss, och det är jag glad för! Keep up the good work!

  2. Erik Lidström skriver:

    Tackar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.