Mp:s stöd minskar ju större kontakten är med verkligheten

DN noterar förvånat idag att stödet för Mp är störst bland akademiker i de inre delarna av storstäderna. Så konstigt är det ju inte. Ju längre man är från praktiskt erfarenhet av djur och natur, desto lättare är det att anamma vidskepelser såsom Mp:s miljöflum. Akademisk utbildning verkar i samma riktning, papper och penna (numera dator) istället för praktisk konfrontation med verkligheten gör att man lättare kan fantisera om saker man aldrig erfarit själv.

Att S är starkt i Norrland är tyvärr inte så konstigt heller. Inte så att jag tror att socialdemokrater är sämre människor än moderater. Sossar har dock en mycket skev bild av hur verkligheten fungerar. Anledningen till att fördelningen av väljare ser ut som den gör är ganska tragisk (och har att göra med hur S i Norrland reagerar på denna verklighet).

Jag växte upp i den otroligt vackra staden Sollefteå. Från min gymnasieklass 1983 flyttade säkert minst 90% bort för att studera av dem som gott N, T och humanistisk linje. Liknande torde det ha varit för samhällsvetarna, fast kanske inte i samma grad. Mycket få flyttar sedan tillbaka. Så varje år, i säkert 40 års tid har de mest studiebegåvade, men också de mest ambitiösa flyttat ifrån kommunen.

Vad gör då S för att locka tillbaka utflyttade, eller locka andra till kommunen? Ingenting, snarare tvärtom. Kommunalskatten är 34 kronor, bronsplats i Sverige. När man konkurrerar med storstadsområdena borde den istället vara lägre än storstädernas, säg 25-27 kronor. Skolan har bland de värsta resultaten i landet. Återigen borde den istället vara bland de bästa. Lärare och rektorer borde lockas med fantasilöner för att få Sveriges bästa skola. Varför inte importera lite finnar?

Istället “satsar” kommunen 60 miljoner kronor på att rusta upp Hallstahotellet så att en ny intressent kan driva hotell där. Annars hade hotellet antagligen gått i konkurs, och då hade den nye hotellkungen kunnat köpa det själv. Kommunen driver också skogsbruk, till förlust i egen regi, med en av landets största kommunala skogsarealer.

På liknande sätt ser det ut i resten av Norrland. S har övergivit de ambitiösa, de som arbetar. Tack vare den Darwinistiska, årliga utsållningen av högerröstande så ligger de kvar på kring 50% av rösterna.

Uppdaterad 12:07, fixade ett par oklarheter.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.