Reagan bör hedras

Reagan hyllas med en gata i Prag för befrielsen av Östeuropa. I Sverige verkade vi inte beröras så mycket av denna händelse. Tre, av vänstern “bortglömda” stater, återuppstod i Baltikum. Kålsuparteorin, att Sovjet och USA var lika onda, och att det var värre att vara fattig i USA än i Sovjet, fick sig en tillfällig törn. Detta samtidigt som Ekot rapporterade att Sovjet hade slut på tandkräm och abort användes som alternativ till icke existerande preventivmedel. För vänstern i Sverige var väl pepsodent och kondomer bara onödig lyxkonsumtion för de rika.

Kålsuparteorin och den svenska neutraliteten får mig att tänka på Zen-meditation: Vad är ljudet från en handklappning med endast en hand? I Sverige är vi neutrala mellan…

Två böcker som varmt rekommenderas är Thomas Reed, “At the Abyss: An Insiders History of the Cold War“, och Peter Schweizer “Victory: The Reagan Administration’s Secret Strategy That Hastened the Collapse of the Soviet Union“.

När Reagan kom till makten “visste” alla att Sovjet var starkt. Reagan tittade på samma siffror och lyssnade på vad folk sade till honom och sade “de är ju nästan bankrutt!”. Därför, i all hemlighet, påbörjade han ett medvetet program att verkligen driva Sovjet i konkurs. Ingen utanför en mycket liten inre krets visste om detta syfte, inte ens Nancy Reagan.

Rebellerna i Afghanistan fick hjälp, Solidaritet i Polen fick mycket hjälp från CIA, hjälp som förmedlades av svenska LO. Till USAs stora förvåning lovade Palme i ett telefonsamtal att hjälpa till. USA upprustade också massivt. Detta tvingade Sovjet att följa efter. Strategic Defence Initiative, SDI (“Starwars”), påbörjades. Kanske trodde Reagan att det skulle fungera eller så intalade han sig det, för han var mycket angelägen om att minska kärnvapenhotet (i verkligheten, inte på pacifisters vis). Men om det fungerade var inte så viktigt, det viktiga var att sovjetiska generaler trodde att SDI kanske skulle kunna fungera och därför förgäves försökte hänga på. Att installera Pershing-missiler i Västeuropa som svar på Sovjets SS-20 gjordes både av strategiska skäl och för att visa att man menade allvar.

Försvarsutgifterna i Sovjet låg tydligen kring 25 procent av BNP. Kring 1989 säger en del uppgifter att de nått 75 procent när man försökte matcha USA. Sovjet hade då 40 000 kärnvapen riktade mot bland annat Sverige. Sverige var nämligen ett förstahandsmål, inte ett land vars neutralitet skulle respekteras. Som tur är hade vi socialdemokratiska och borgerliga politiker som i hemlighet såg till att Sverige var integrerat med Nato.

När jag läste i Uppsala, kring 1986, blev en mini-dator, en mini-VAX stulen från Fysikum. Denna stöld var en del av Sovjets program för att tillskansa sig västteknologi. Datorn hade säkert korsat finsk-sovjetiska gränsen innan stölden upptäcktes. Franska säkerhetstjänsten fick genom en avhoppare tag på KGBs “shoppinglista” för västteknologi som Mitterand gav till Reagan. “Nu ska vi hjälpa dem” sade CIA. Eftersom de visste vad Sovjet skulle stjäla såg de till att tillverka datorchips som klarade alla kvalitetstester men som mystiskt fallererade senare. Sovjet kunde till slut inte lita på att någonting skulle fungera.

Sovjet fick nästan alla sina inkomster av hårdvaluta från olje- och gasexport. Västeuropa hade gett sig den på att köpa sovjetisk gas från Sibirien. För den stora gasledningen tänkte sovjeterna olovligen köpa kanadensisk pumputrustning. CIA fick reda på detta. Pumparna levererades och installerades och allt fungerade väl. Vid ett visst datum körde de sedan ett av CIA modifierat test. Pumparna kördes baklänges med mycket högre tryck än de var avsedda för. Resultatet var kort panik i Vita husets övervakningsenhet. Oroa er inte, sade en initierad till analytikerna. Helt plötsligt såg man nämligen på satelliterna i Sibirien den största icke-nukleära explosion som människan har producerat. Hela gasledningen gick upp i rök. Detta ska ha skett på småtimmarna utan förlust av människoliv, men blev inte känt förrän i början av 2000-talet.

På slutet av det kalla kriget lyckades USA övertyga saudierna att öppna kranarna så att oljepriset kollapsade från 30 till 10 dollar per fat. I Afghanistan levererade man också på slutet Stinger-missiler till Mujahedin och lamslog Sovjets stridshelikoptrar som tidigare skjutit rebellerna i småbitar.

Gorbatchovs perestroika var mycket en reaktion på Sovjets problem. Reagan drev mycket medvetet Sovjet i konkurs och befriade ungefär en halv miljard människor från diktatur. Han såg också till att USA och väst vann det kalla kriget. Kärnvapenhotet finns kvar men är mycket mindre.  För allt detta borde han i en rättvis värld få några gator och torg uppkallade efter sig även i Sverige.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.