Bjälken i humanistens öga

Alexander Bard föreslår att Sveriges ingenjörer ska tvingas läsa humaniora. Till Alexanders förvåning så gör faktiskt många ingenjörer detta. Inte alla, men otroligt många.

Detta får mig att tänka på Matteusevangeliet, 7:5,

Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till, att du kan taga ut grandet ur din broders öga.

Vad jag skulle vilja se är humanister som läser naturvetenskap. Varför inte en termin matematik, kemi, fysik och biologi för alla humanister? Gärna två terminer för journalister och en hel examina för miljöministrar. Delämnen som statistik, riskbedömningar, kemiska ämnens farlighet, joniserande strålning och evolutionsteorin tycker jag borde behandlas.

Vill man se riktiga fyrverkerier skulle man kunna kräva förståelse för biologi och evolutionsteori hos sociologer och “genus”-“vetare”.

Som laissez-faire-förespråkare vill jag dock inte tvinga på någon detta utan istället se att privata universitet i konkurrens erbjöd sådan utbildning. Hur vi får till en kultur i Sverige där naturvetenskap och humanism är normala delar av en universitetsexamen vet jag dock inte. Om vi återgick till den kvalitet vi hade på grundskola och gymnasium för sisådär 50 år sedan skulle det nog bättre avhandlas där.

Svenskt Näringslivs förslag är korkat (SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN).

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Bjälken i humanistens öga

  1. Per skriver:

    Vi får väl införa Matematik E som obligatoriskt kärnämne på alla program. Även humaniora-studenterna skulle behöva lite mer matematik. Komplexa tal och differentialekvationer av andra ordningen är ändå en barnlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.