Genmodifiering orsakade ehec-död

Julen är räddad, tjuren Ferdinands mamma, kossan Mura och alla andra nötkreatur är friade från misstanken att ha orsakat ehec-döden i Tyskland. I själva verket är det GM-organismer som ligger bakom. Då inte Gen-Manipulerade arter som tagits fram under sträng kontroll av något multinationellt bolag, eller av något litet källarföretag. Nä, boven i dramat är en Gen-Modifierande bakterie, låt oss kalla honom (eller henne, för bakterier är inte så noga med “genus”) för Sture. Sture var en e-koli-bakterie som levde i en människa. Helt utan kontroll från myndigheternas sida plockade Sture upp en eller flera gener från en ehec-bakterie och omvandlade sig till en e-koli-bakterie som orsakar blodiga diarréer istället för vattniga sådana. Sedan tog sig bakterien ut ur herr eller fru Schmidt som inte tvättade händerna så noga. En bakterie som sedan förökar sig genom delning en gång i halvtimmen blir många bakterier mycket snart. Några av dessa hamnade på böngroddar, ett av de “bästa” sätt som finns att sprida denna smitta.

Så en lämplig rubrik kunde ha varit Naturlig genmodifiering orsakar 47 dödsfall.

Böngroddar verkar inte vara någon direkt höjdare alltså, med eller utan ehec-liknande bakterier. För den som eventuellt är intresserad har jag skrivit om detta här. Vad jag egentligen fåfängt hoppas är att fler ska börja jämföra verkliga faror med mörkrädsla för dioxin i surströmming och strålning från kärnkraft. Jag skrev ner lite tankar om riskbedömningar igår som kanske kan övertyga någon.

Själv vill jag absolut inte förbjuda böngroddar. Men kan vi då i så fall inte få ha kvar både surströmming och kärnkraft, företeelser som verkar långt säkrare för hälsan?

SvD, DN, DN, DN, Ex, AB, AB

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.