Journalistens förakt för medborgarna

I min gamla hemstad Sollefteå har det varit gängbråk där flera har arresterats. Jag flyttade från Solleftå definitivt för drygt 20 år sedan, men läser via allehanda.se vad som händer. Gängbråk är inget jag kommer ihåg. Fyllslagsmål utanför Orren, Hullsta Gård, Forsmonöjet och på midsommar i Junsele känns bekant, men inte gängbråk. De som kommenterar artikeln tror sig också veta att dessa gäng inte vilar, som barbariet, på inhemsk grund.

Istället verkar det som om det är sk flyktinggäng som bråkar. Man kan tycka vad man vill om den svenska flyktingmottagningen. Men mellan den snudd på kriminella godtrogenheten hos de som förespråkar den nuvarande politiken, och rasistiska åsikter går det inte någon sorts fin gränslinje. Det rör sig istället om en stor stepp som skiljer dessa ytterligheter åt. Tyvärr är den helt obebodd av dem som bestämmer vad man får och inte får tänka högt i Sverige.

Ett antal av kommentarskrivarna till artikeln skulle vilja veta om det rör sig om sk “ensamkommande” flyktingbarn. Vän av ordning kan tycka att det kan vara av intresse för att bedöma den rådanda “integrationspolitiken” och flyktingmottagandet att veta om det rör sig om infödda svenskar, blandningar av infödda svenskar och invandrare i salig röra, eller om det rör sig om två invandrargäng. Har Sverige och Sollefteå via invandring från klansamhällen, i synnerhet Somalia och Afghanistan, nu fått liknande klaner?

Vad gör då allehanda.se? Varnar läsarna för att tala om sådant, vägrar tala om det själva, och stänger sedan ner kommentarsfunktionen.

Att kalla journalisterna för obildade idioter vore felaktigt. Journalisterna är i och för sig obildade. Ett användbart litmustest bland andra på okunnighet är om personer använder ord som “multikultur” eller “mångkultur”. Genom Schweiz går det en språkgräns mellan tysk- och fransktalande som inte har rört sig mer än några kilometer på över 1500 år. Runt Medelhavet har folk levt “rygg mot rygg” i tusen år utan att integreras. Inte ens en gravt schizofren person kan vara svensk på förmiddagen, somalisk klanmedlem på eftermiddagen och ortodox jude på kvällen. För att tala om mångkultur är ett första krav att man inte begriper så särskilt mycket om sin egen kultur. Att skriva västerländsk civilisation med citationstecken är ett karakteristiskt tecken på sådan okunnighet.

Det verkar som om “flyktingen” konkurrerar med palestiniern i journalister och intellektuellas sinnevärd om titeln som den “siste ädle vilden” (som Pascal Bruckner uttryckte det). Denna ädle vilde har inga fel, och inga karaktärsdrag heller, så de troende kan på honom projicera sina käraste illusioner om människans inre godhet.

Svensson i gemen verkar ha en mer egalitär inställning till mänskligheten. En ann är lika god som en ann. Folk från Somalia, Schweiz, Syrien, Tunisien, Afghanistan är varken bättre eller sämre än svenskar. Har någon från dessa länder möjligheten att tiodubbla sin inkomst genom att betala en människosmugglare för att komma till Sverige så gör nog många det. All heder åt dem. Men det finns en miljard människor i världen som har det lika svårt som de som kommer till Sverige.

Sedan är det den där lilla grejen med kulturer. Alla studier visar att kulturer håller i sig i hundratals eller tusentals år. Integration fungerar för individer. Men utgör en främmande folkgrupp mer än ungefär fem procent av befolkningen klumpar de ihop sig till grupper som behåller sin egen identitet i sekler.

Det är skillnad på intellektuell, intelligent och sunt förnuft. De tre är helt oberoende fenomen. Journalister verkar vara både intelligenta (så de är inte idioter) och intellektuella. Sunt förnuft besitter de dock inte i så stor omfattning verkar det som. Och att kunna något verka de inte heller göra. Men har de gått i svensk skola och sedan på journalisthögskolan så är väl det inte så konstigt.

Så för att parafrasera Donald Rumsfeld, svenska journalister vet inte hur lite de vet. Men de är tyvärr övertygade om sin egen förträfflighet och att de som tycker annorlunda är obildade bönder som ska hållas kort.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.