Det är bättre att inte tycka alls än att tycka fel

I Frankrike träder idag i kraft ett förbud mot att gömma sitt ansikte på offentlig plats. Främst avses burqor och niqab. Detta har framröstats med motiveringen att värna den franska republikens värderingar och kvinnors rätt.

Debattents vågor går höga, något som kan ses här, här, här och här. Å ena sidan är fransmän, precis som författaren, mycket ambivalent till om man har rätt att “göra någon lycklig mot deras vilja” (faire le bonheur des autres malgé eux). En del av dessa kvinnor väljer ju att täcka ansiktet av fri vilja. Andra kvinnor som tvingas till detta av sina män, fäder, mödrar eller bröder har trots allt en viss möjlighet att lämna dessa förhållanden. Även om det är oerhört svårt så torde de få hjälp via frivilligorganisationer och den franska staten.

Å andra sidan är burka och niqab för många sådana exempel på kvinnoförtryck att de inte kan accepteras i ett civiliserat samhälle.

I Frankrike finns det andra aspekter på problemet också. Antiklerikalismen i Frankrike är stark. 1905 när man skilde stat och kyrka använde man i många fall bokstavligt talat påkar för att driva ut präster, munkar och nunnor.

Sedan så är sedan den franska revolutionen den franska republiken “en och odelbar”. Republikens värderingar är “universella”.

I synnerhet är detta något som vänstern alltid drivit som fråga. “Multikulturalism” är bokstavligt talat en lära som angriper den franska republikens själva idé. I Frankrike gäller franska, (i fransmännens ögon i alla fall) universella värderingar. Vill man inte acceptera detta tankegods och dessa värderingar kan man vackert flytta någon annanstans. I denna anda har man i två sekler förfranskat provinserna och ersatt dialekter och minoritetsspråk med franska (som i Bretagne t ex).

Att se någon med en niqab ses därför som ett slag i ansiktet av många som håller “Frihet, Jämlikhet, Broderskap” högt. Många gissar också att bärandet av detta plagg just är avsett som en demonstration av förakt för republikens värderingar.

Som sagt, här går debattens vågor höga och människor från höger och vänster blandas friskt på båda sidor i debatten.

Så hur diskuteras detta i Sverige? Här behöver man inte undra länge. Föraktet för den svenska folkopinionen verkar vara massivt. I alla fall följs det generella mönstret. När det gäller frågor som dessa så stängs alla debattforum. I alla fall är kommentarerna avslagna på Expressen här och här, på DN här och här, och på SvD, och detsamma på AB som publicerar ett litet TT-telegram.

Eftersom mönstret att stänga av kommentarer är så genomgående i dessa frågor så får man lätt uppfattningen att Svensson kanske har något annorlunda åsikter än den sk eliten. Och att denna sk elit vet om det.

Mycken antisemitisk, rasistisk och hatfylld smörja ser man givetvis i diverse forum. Men när det inte finns några opinionsbildare som kan formulera åsikter så att de hänger samman så är det inte så underligt att formuleringarna ofta inte är de bästa. Det behövs en öppen och hård debatt för att argument ska slipas. Så länge det inte finns djupt respekterade politiker och ledarsidor på båda sidor så dras inte argumenten till sin spets.

Jag har aldrig sett någon opinionsundersökning i frågan, men min kvalificerade gissning är att i valet mellan svensk och finsk invandrings och flyktingpolitik skulle svenskarna välja den finska. Men här kanske jag har fel. Vem vet, för frågan ställs inte. Jag kan ju ha fel, kanske majoriteten vill ha fri invandring?

Det är en ynkedom att tala om “behovet av demokrati” å ena sidan och behovet av att “bekämpa populism” å den andra när man bara gör det senare genom att sätta munkavle på för eliten obekväma åsikter.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Det är bättre att inte tycka alls än att tycka fel

  1. Martin skriver:

    Mycket bra skrivet!

  2. Erik Lidström skriver:

    Tackar!

  3. Jan.A skriver:

    I Sverige får man inte ha fel åsikt, yttrandefriheten är starkt begrännsad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.